Lite nytt om föredrag

Efter ett par besök i Norrköping är det dags för Linköping nästa gång och det är redan på måndag 28/10. Värd är föreningen Aktiva seniorer, platsen är Missionskyrkan (Drottninggatan 22) och tiden är 14.00. Här på sidan står det 15 men det är FEL, det blir helt knas med tiderna mellan WordPress och Google Calendar vid övergången till normaltid, ber om ursäkt för det. Det här är alltså ett evenemang för föreningens medlemmar men redan 14/11 kan du som bor i Linköpings-trakten lyssna på mig på Slotts- och Domkyrkomuseet. (Jag hinner faktiskt med ett föreningsbesök innan dess, info om det i kanten)

Idag blev det klart att jag kommer till biblioteket i Östhammar tisdag kväll 11/2 nästa år. Jag har några trogna läsare i trakterna som jag hoppas blir glada över den nyheten.

Annars ägnar jag mig en del åt att förbereda ett föredrag för besöket ”hemma” i Björsäter den 20 november. Jag lutar allt mer åt att det bara blir två ämnen, annars hinner jag inte med allt roligt. Jag tänkte som sagt testa att köra stand-up history fullt ut och inte begränsa mig till saker som har anknytning till Lövberga-serien.

Bägge ämnena ligger mig mycket varmt om hjärtat men är ungefär lika knepiga att berätta om. Inte så att det saknas intressanta saker att prata om utan mer hur jag ska lägga upp berättelsen. Eftersom det blev så himla bra förra året kommer jag även i år stötta pratandet med en del bilder. Som lite aptitretare (jag älskar aptitretare!) kommer här två bilder med en förklaring som förmodligen inte gör ämnet särskilt mycket klarare 🙂

Händelsen på bilden inträffade 16 november 1532 och det första ämnet utgår från en enkel fråga om det ni ser på bilden: Varför blev det så här och inte tvärtom?

Från den frågan kommer jag att göra en rejäl djupdykning och ta med er på en resa från människans allra tidigaste historia fram till den ödesdigra dagen i november 1532. På vägen kommer ni att få svar på en massa frågor ni nog aldrig ens funderat på att ställa. Märkligt nog kommer den här fisken att passa in i den berättelsen. Eller snarare dess namn på det lokala språket där den främst lever.

Dess latinska namn är Rhinecanthus aculeatus, på engelska reef trigger fish, men på hawaiianska heter den Humuhumunukunukuapua’a. Jag föreslår att ni över på uttalet tills vi ses i Björsäter.

 

 

3 tankar om “Lite nytt om föredrag

  1. Hej Göran! Du glömmer väl inte bort oss Inner wheel 4/11 kl 16.30 på Grand hotell Norrköping Med vänlig hälsning, Inga-Britt Skickat från min iPhone

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s