Sommarhälsningar

Nej, jag kan inte klaga på nästan någonting. Det skulle möjligen vara de små flygfäna som piper omkring runt huvudet där jag sitter på altanen till en bungalow på den thailändska ön Koh Tao. Möjligen det, alltså.

Jag är här på semester med sönerna och vi har det sammanfattningsvis rätt bra. Solen skiner, det är ögonbedövande grönt runtom och värmen är behaglig. Dessutom har jag hittat tillbaka till skrivandet, vilket kanske kan glädja några.

Jag hade förstås en ambitiös plan att få fart på skrivandet under semestern men som alla riktigt bra planer sket den sig förstås inledningsvis. Jag hade fortfarande en som jag tyckte bra ingång till min berättelse men ingen utgång. Tänk er en sån där labyrint som fanns i tidningens barnbilaga förr i världen, man skulle leta reda på vilken av ingångarna som ledde in till mitten. Mitt problem att jag hade bara en ingång och den var inte i närheten av att leda till någon vettig slutpunkt.

Men så fick jag en idé och jag tänker inte avslöja vad den gick ut på, bara att den har med ett medicinskt tillstånd att göra. Jag hade en tid, en miljö, några karaktärer och utkast till en handling men det viktigaste saknades, nämligen svaret på den stora frågan VARFÖR. VARFÖR skulle mina karaktärer göra det jag ville att de skulle göra? Det spelar ingen roll hur bra man gör allt annat som författare, om inte läsaren accepterar det som driver karaktärerna så är det kört. Men nu har jag hittat en motivation som fungerar så nu kan jag jobba med allt det andra.

Nu har jag kommit så långt att jag har slängt (tror jag i alla fall) den prolog som var inkörsporten till den aktuella tiden och hela historien. Jag har skrivit ungefär 10 % av det jag planerar ska bli färdig textmassa. Och så har jag redan tagit reda på en massa konstiga fakta.

AGA_1771

Det här är en AGA-radio modell 1771. År 1948 kunde man köpa en rykande färsk sådan för 641 kronor vilket motsvarar drygt 12.000 kr i dagens penningvärde. Men så var det en toppmodell också.

Jag vet också att Horst Wessel sköts till döds i sin lägenhet på Grosser Frankfurter strasse 69 i Berlin 1930. Wessel var nazist och innan han dog skrev han texten till det som blev Horst Wessel-lied och något av Tysklands inofficiella nationalsång under perioden. För honom kanske det inte var så smart att bo i stadsdelen Friedrichshain som var en av Berlins starkaste kommunistfästen men för mig passar det utmärkt. Jag bestämde raskt att en av mina karaktärer fick födas på Voigtstrasse 137, några kvarter bort på tvärgatan till Grosser Frankfurter strasse (Idag Frankfurter Allee)

Jag har också läst på en hel del om nummersändare, ett fenomen som fortfarande existerar men som var vanligare under kalla kriget. Ett exempel på en tyskspråkig sådan kan man avnjuta HÄR.

Ifall ni inte visste det så hette chefen för den sovjetiska militära underrättelsetjänsten fram till juni 1952 Matvej Vasiljevitj Sacharov och han var då gift för andra gången med en kvinna som hette Vera Nikifforova (viss reservation för den transkriberade stavningen)

Jag har tillåtit mig att bestämma vilka som bodde på Trädgårdsgatan 12 i Åtvidaberg sommaren 1952. Detta har jag kunnat göra med viss trygghet eftersom adressen inte existerar 🙂

Slutligen kan jag numera en del om svenska frivilliga i Finland under kriget och jag har hedrat en man från mitt förflutna, en man som dog för ett antal år sedan men som gjorde stort intryck på mig när jag var pojke. Mannen ifråga är med på den här bilden av Björsäters sportklubb 1946-47. För er som känner mig från Björsäter kan jag avslöja att det faktiskt inte är han som står på knä till vänster i bild. Fick ni något att fundera på.

1946-1947

2 tankar om “Sommarhälsningar

  1. Låter spännande…om din uppkommande bok. Men jag avstår med att kommentera om mannen i bilden. Keep writing!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s