Ett kors och en bar

Jag börjar det nya året med en ganska tam ordlek.  ”Bar” på engelska kan som bekant även betyda ungefär streck. Ett kors med ett streck, alltså.

victoria-cross-bar-300x300

Det här är Victoria-korset, den finaste militära utmärkelsen man kan få i den del av världen som en gång var det brittiska imperiet. Sedan medaljen delades ut första gången 1856 har den delats ut 1358 gånger och bara tre personer har fått utmärkelsen två gånger, då får man det där strecket på spännet. Ett ”Victoria cross with bar” är alltså hiskeligt unikt och dagens inlägg ska handla om det senaste av dessa tre. (De två första var läkare under första världskriget)

1504487244811

Charles Upham (1908-1994) med frun Molly

När kriget bröt ut 1939 lämnade Upham fästmön Molly och jobbet som fårfarmare på Nya Zeeland och tog värvning. Han skeppades först till Egypten och 1941 slogs han i Grekland men evakuerades till Kreta där han i slutet av maj samlade ihop till sitt första Victoria-kors (VC).

Han avancerade med sin pluton nästan 3 km trots hårt motstånd och slog ensam ut tre tyska kulsprutenästen. När attacken slogs tillbaka räddade han ett flertal sårade kamrater, tog sig tillbaka en halv km, ledde ett omringat kompani till säkerhet och blev på köpet sårad av granatsplitter. Sa jag att han var svag av dysenteri redan före striden?

Tre dagar senare ledde han försvaret vid en tysk attack för att några dagar efter det leda sina män uppför en väl försvarad kulle och slå ut ett starkt tyskt fäste. Ja, han fick en kula i foten också som han inte hade tid att få bortplockad förrän efter två veckor. Man blir utmattad bara av att läsa om händelserna och Charles fick sitt första VC.

Lite drygt ett år senare, juni 1942, slogs Upham i försvaret av Egypten. Där gick det illa för nya zeeländarna och efter att ha utfört en ny serie helt otroliga saker blev han så illa sårad att han togs till fånga. Han skickades till ett fångläger i Italien och när han återhämtat sig började han genast försöka rymma på de mest påhittiga och dödsföraktande sätt. Han hoppade bland annat av en lastbil under transport, bröt ena foten men lyckades ändå ta sig 400 meter innan han infångades.

Italienarna tröttnade på honom och han skickades till läger i Tyskland. Där försökte han klättra över ett dubbelt taggtrådsstängsel i fullt dagsljus. Han fastnade mitt emellan men när närmaste vakt riktade sin pistol mot honom satt Upham lugnt kvar och tände en cigarett. Det finns faktiskt en bild på det!

h9jzbvhf7n711.jpg

Som ende nya zeeländare hamnade han i det säkraste och mest ökända tyska lägret för krigsfångar, Colditz. Han befriades i april 1945 och hängde genast på de amerikanska trupperna för att fortsätta slåss. Men han skickades till England där fästmön tjänstgjort som sjuksköterska. De gifte sig den 20 juni 1945 och så for de hem till Nya Zealand, köpte en farm, fick tre flickor och levde lyckliga i alla sina dagar. Det sägs att så länge han levde tillät Charles Upham inget tysktillverkat på sina marker.

Just ja, Victoria-korsen.

Den 11 maj 1945 var Charles Upham på Buckingham Palace och skakade hand med kungen för sitt första VC.  Den andra rekommendationen processades inte förrän i september och när kungen, George VI, såg det bekanta namnet frågade han ”Är han verkligen värd det här?” Den föredragande generalen svarade ”Med all respekt, Ers Majestät, så har han förtjänat Victoria-korset flera gånger om.”

Och det kan man nog hålla med om.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s