Den där tredje boken

Marthina på förlaget har skrivit ett intressant inlägg om det här med författande. Där kan man bland annat lära sig att den numera litterärt hyllade Lena Andersson hade sålt sisådär 800 ex av ”Egenmäktigt förfarande” (pompöst intellektuellt dravel, om ni frågar mig) innan hon fick August-priset. Med tanke på att jag sålt ungefär dubbelt så mycket av min första bok ”Ett fjärran krig” så ska jag väl inte klaga. Klaga är kanske inte helt rätt ord, men ett visst missnöje och depression har ändå kunnat spåras djupt nere i författarsjälen. Jag tycker ju faktiskt att min berättelse håller; språket, karaktärerna, miljöerna, handlingen och researchen; allt står sig utomordentligt väl jämfört med det mesta i hyllorna. Glädjande nog är det inte bara jag som tycker det, utan rätt många läsare. Jag önskar bara att mina kära läsare kunde vara flera.

Att gnälla har emellertid aldrig varit ett framgångsrecept för varken skrivande eller marknadsföring. Men i ärlighetens namn har jag ägnat rätt mycket tid åt att fundera på mitt författande. Och det känns som att jag, efter en vinter av hårt arbete och en vår av tvivel, börjar närma mig den punkt när det faktiskt är dags att ta upp skrivandet och fortsätta berättelsen om syskonen från Lövberga och det tidiga svenska 1600-talet.

Som jag berättat tidigare så hade jag skrivit ungefär en halv bok när jag gjorde halt i julas. Här kommer en liten lägesrapport och aptitretare för framtiden.

 • Erik gör en lång, vindlande vandring genom mellan-Europa (inte bara Tyskland?), ända till ett mycket oväntat möte, på en lika oväntad plats. Han lär sig saker om sig själv och andra, kanske inte helt smickrande. Han bygger en vänskap som kommer att få avgörande betydelse för framtiden. Han räddar livet på en vän får nya perspektiv.
 • Eftersom den tredje boken sträcker sig över november 1632 är det ingen hemlighet hur det går för kungen. Men vilken karaktär tar över i spåret om den högsta makten? Det är inte säkert att ni gissar rätt.
 • Det kostar på för Karin att komma över tragedin i ”En skärva hopp”. Orkar hon börja om, klarar hon att skapa sig ett nytt liv? Och vart kommer herr de Geers planer att föra henne?
 • I Björsäter går livet vidare. Många kommer till Lövberga men nästan ingen kommer eller reser lycklig.
 • Det är min förhoppning att några av bokens inledande kapitel kommer att vara bland det sorgligaste och mest gripande du har läst. Så det så.
 • I den tredje boken får du verkligen lära känna en ny huvudkaraktär i berättelsen, en stark kvinna som gör något som är drygt 250 år före sin tid.
 • Min största research-uppgift rör en av Sveriges största städer, som jag själv har anknytning till (du kan förstås utesluta Malmö, Helsingborg och Lund men sen är det faktiskt rätt många kvar)

Jag kommer att börja med att läsa igenom det jag skrivit hittills. Jag vet redan om ett kapitel som ska skrivas om, men annars är det mest för att hitta tillbaka till stämningen och framför allt språket. Sen är det bara att börja jobba på allvar.

Den sista frågan är förstås vad den tredje boken ska heta? Jag vet inte ännu, men temat handlar mycket om att resa, att färdas och att kanske nå fram till något. Vi får se. Följ med mig på resan.

Annonser

4 tankar om “Den där tredje boken

 1. Jag ska låna böckerna utav Jörgen när jag har minskat lite utav de olästa i hyllan. Det finns många bra böcker som jobbar ”under radarn”. Lycka till med skrivandet! Hoppas att jag med kommer ifrån min skrivkramp. 🙂

 2. Dina första två böcker har varit en mycket trivsam verklighetsflykt denna regniga sommar. Jag ser verkligen fram emot bok nr 3. (så ”upp i sadeln” och sätt igång skrivandet nu, hörrö 🙂 😉 )

  • Hej Victoria, tack för uppmuntran. Jag är lite nyfiken på hur du hittade mina böcker? Jag frågar eftersom jag har lärt mig att skriva böcker är lätt, att sälja dem är mycket svårare. Därför är det kul att veta hur människor som inte har någon anknytning till lilla mig hittar till min berättelse. Och ja, jag jobbar på med bok nummer tre 🙂
   Med vänliga hälsningar/Göran

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s