Rapport från bokmässan, dag 3

Lördagen är, enligt veteranerna, den största besöksdagen. Och jag hade bestämt mig: Jag skulle sälja.

Det gick ju riktigt bra i fredags och jag kände att jag börjat få in snitsen. Så jag stod vid mitt lilla hörn och var så säljande att till och med amerikanska bilförsäljare hade fallit i gråt av lycka om de sett mig. Typ.

Vi har blivit ett litet gäng kollegor som står och bevakar ungefär två löpmeter av denna gigantiska bokmässa, och det gör vi bra. Det är Maja Britzelli, Pia Davidsson, Christina Granbom, Mats Ahlstedt och jag. Tillsammans kan vi erbjuda deckare, relationsroman, spänningshumor och historia. När en besökare är intresserad av någon av våra böcker så fångar vi in honom eller henne och säljer även de andra böckerna, eller någon av alla andra böcker vi har i vår monter. Och så har vi det lysande erbjudandet 3 böcker för 300 SEK. Jag ger er den osvikliga repliken: ”Jag ser att du hittat två böcker. Du vet, vi har ju 3 för 300, får jag tipsa om en bra bok?”

När klockan var drygt halv 4 så hade jag bara 4 böcker kvar av de 40 som förlaget tagit dit. Jag blev helt enkelt tvungen att gå tillbaka till hotellet och hämta ett gäng böcker från bilen. Så, kära söndagsbesökare, oroa er inte. Jag har böcker även åt er 🙂

Och i går kväll hade vi förlagsmiddag på Hagabadet. Grundarna Sölve och Lars höll stolta tal och berömde alla som jobbar på förlaget och de som slitit extra under mässan och förstås oss författare. Det var hur trevligt som helst. Det är faktiskt rent fantastiskt vilka trevliga kollegor jag har på vårt numera inte så lilla förlag.

Sedan var det dags för den aktivitet som är nästan obligatorisk för deltagare på bokmässan: Besöket på Parks bar. Jag hade hört att alla är där. Alla var där, det kan jag försäkra. Låt mig förklara upplägget så slipper ni genomlida eländet.

Ni kanske minns diskobesöken i en mer eller mindre fjärran ungdom. Det var trångt, ljudnivån helvetisk, alla trängs för att komma fram till baren värre än svältande människor utanför bageriet. Efter tre minuter har du tappat rösten av att försöka skrika till en person som står millimetrar från ditt ansikte. Du kan självklart inte höra vad den andra människan försöker skrika tillbaka. Och trots detta verkar alla andra trivas; de står med sitt dricka och skriker, gungar lite till musiken och försöker se coola ut. En del lyckas.

Exakt så var det på Park, med en avgörande skillnad. Var och varannan av människorna du brottar dig förbi känner du igen från morgonsoffor, tidningsartiklar, intervjuer, film/teater eller kändissåpor. Kändisarna skrek till varandra, trängdes, var lite lagom drängfulla och försökte se coola ut. En del lyckades.

I dag är det en ny dag, fylld av nya möjligheter. Och annat sånt management-tjafs. Kom ihåg: Man ska inte bara bli rik, man måste ha roligt också!

2 tankar om “Rapport från bokmässan, dag 3

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s