Smörgåsens uppfinnare

Det är kul med ord. Vi har många ord omkring som har ett historiskt ursprung utan att vi tänker på det. Idag ska jag berätta om John Montagu (1718-1792). Engelsk aristokrat med en lång karriär inom förvaltningen. Kanske inte så spännande, kan man tycka, men det var han som uppfann smörgåsen, i alla fall i dess anglosaxiska variant.

John Montagu, 4th earl of Sandwich

Hans far dog redan när stackars John var 4 år och då ärvde han titeln som earl of Sandwich. ”Earl” är den tredje finaste titeln i den engelska adeln, efter hertig och markis. Ordet har samma ursprung som det nordiska ”jarl”.

Den unge earlen åkte som ung man ut på den obligatoriska turen i Europa, men han tog sig även till Grekland, Turkiet och Egypten. Det var nästan obligatoriskt för unga adelsmän att göra en Grand Tour och besöka de stora städerna och framför allt det klassiska Italien. Väl hemma igen gav han sig in i politiken. 1700-talet var en turbulent tid i Europa och i världen. Förresten, när har det inte varit turbulent kan man undra? Hur som helst, där fanns gamla stormakter som Spanien och det Ottomanska riket som började förlora i inflytande. Och där fanns uppstickarna England, Holland och Preussen som tog alla chanser att flytta fram positionerna. Mitt i alltihopa låg Frankrike, den nya stormakten, omringat av fiender som ständigt bytte allianser och ställde sig på olika sidor i krigen.

Under alla åren av krig befästes en storpolitisk inriktning som skulle påverka världen under de kommande tvåhundra åren. England bestämde sig för att hålla fingrarna borta från militär inblandning på kontinenten, istället koncentrerade man sig på överlägsenhet till sjöss. När man obehindrat kunde skicka sina fartyg över hela världen kunde man börja erövra kolonier och dominera handeln.

Mitt i den här utvecklingen hamnade John Montagu. I tre omgångar var han First lord över amiralitetet, högste chef för flottan. Tyvärr var han inte världens bäste administratör, det var främst andra som t.ex. amiralerna Anson och Keppel som drev igenom de reformer som gjorde Royal Navy till världens bästa.

Kanske brann han inte för sitt jobb, den gode earlen? Något han brann för var däremot kortspel. Han var så speltokig att han knappt tog sig tid att ta paus för att äta. Istället fick hans betjänter sticka till honom brödskivor med kallt kött emellan. De andra spelarna började snart säga ”jag tar samma som Sandwich” och sen ”ge mig en Sandwich”.

Han sponsrade också diverse vetenskapliga expeditioner, främst den berömde kapten Cooks utforskning av Australien och Stilla havet. För att hylla sin sponsor gav kaptenen namnet Sandwich-öarna åt de öar som numera kallas Hawaii.

Så  tänk på det när det inte går så bra på jobbet, man kan gå till historien på så många andra sätt.

2 tankar om “Smörgåsens uppfinnare

  1. Ordet smörgås är av omdiskuterat ursprung. Det kan spåras tillbaka till då man i stugorna kärnade sitt eget smör. Vid kärnandet steg små smörklumpar upp till mjölkytan och drev omkring likt gäss. En sådan smörklump passade utmärkt att lägga på en skiva bröd.[4][21] Denna betydelse av ordet finns belagd i svenskan sedan 1538.[1] Trots det språkliga ursprunget, har ordet smörgås fått en annan pluraländelse då det blir smörgåsar i flertal.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s